Roma Media Center/Belföld 2022.05.13. 15:14

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

A szóvivő emlékeztetett: Orbán Viktor korábbi nyilatkozataiban kifejtette, hogy a veszélyek évtizede áll előttünk; háború van, ennek következtében egész Európában emelkednek az árak, komoly energiaválság jelei mutatkoznak, megpróbáltatások előtt állnak az európai gazdaságok, és a járványok korából sem lábaltunk még ki.

Április 3-án az emberek világos döntést hoztak: elvárják az ország vezetőitől, hogy ezekkel a veszélyekkel szemben megvédjék őket, megvédjék Magyarországot.
Ki kell maradni a háborúból, és a kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat kell adni, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország megőrizhesse elért eredményeit.

Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat tudjon adni.

Orbán Viktor ennek a logikának megfelelően alakította ki a kormány szerkezetét, és a kormányt vezető személyeket is ez alapján választotta ki – mondta a sajtófőnök.

A kormányfő közösségi oldalán is közzétett egy bejegyzést ennek kapcsán,

Orbán Viktor ötödik kormányában

-Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter lesz.
-az Agrárminisztériumot Nagy István,
– a Belügyminisztériumot Pintér Sándor,
– az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János,
– a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf,
– az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit
– a Pénzügyminisztériumot Varga Mihály,
– a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László
vezetheti

– a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Csák Jánost,
– a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Pétert,
-a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antalt,
– a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergelyt kérte fel.

– Gazdaságfejlesztésért felelős miniszter lesz Nagy Márton
– Területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként
dolgozhat a következő négy évben Navracsics Tibor.

A parlament oldalán megjelent napirendi javaslat szerint Orbán Viktor május 16-án, hétfőn teheti le ötödször a kormányfői esküt.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban korábban arról is beszélt, hogy jelentősen át szeretné alakítani a kormány szerkezetét, teljesen más kormányzati vagy miniszteri szerkezetet képzel el, mint ahogy korábban ezt a választópolgárok megismerhették.