Roma Media Center/Külföld 2022.05.07. 11:20

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a BBC Hard Talk című műsorában elmondta, hogy Magyarország a leghangosabb támogatója az azonnali fegyverszünetnek és a béketárgyalások megkezdésének. Ennek legfőbb oka, hogy mintegy 150.000 magyar él a határ másik oldalán.

Az üzenet nagyon egyszerű: abba kell hagyni minden háborús tevékenységet és el kell kezdeni a tárgyalásokat arról, hogy miként lehet a békét helyreállítani.

Az államtitkár elmondta, Magyarország megvétózza az Oroszországgal szembeni EU-s olajembargót, a javaslat „elfogadhatatlan” és „tönkretenné a magyar gazdaságot”.

Az uniós javaslat elfogadásához az EU mind a 27 tagállamának jóváhagyására szükség van, így Magyarország vétója elegendő ahhoz, hogy a szankciók ne lépjenek életbe.

A BBC műsorvezetője és az államtitkár között az alábbi beszélgetés zajlott:

„Stephen Sackur: Tehát azt mondja, hogy amikor egységes uniós fellépésről van szó, akkor élni fognak a vétójukkal. Ezt fogják tenni?

Kovács Zoltán: Röviden igen. De önnek is tudnia kell, hogy miként működik az Európai Unió. A javaslat Brüsszelből érkezik… vagyis az Európai Unió adminisztratív, bürokratikus központjából – nem a tagországoktól.

Pontosan tudják, hogy amit javasolnak, az ellenkezik a magyar érdekekkel, nem megvalósítható, és ha ezt támogatjuk, akkor teljesen tönkretesszük a magyar gazdaságot.”

Nyitókép: Kovács Zoltán Facebook